úterý 28. dubna 2015

:: Hantec (a jiná směska) u klikatých žížal

Tož děcká, pré, že opakované vtíp nejni vtipém...

Sobota, štyřy odpůldne a zasejc valíme na bulharské sajdkáry. Busem s cajzlama (*) a San Diegem (**), smegáme se podle jejich notiček. Včíl je nočák, tož jen ve vlahé noci čomákuju. Další den konečně plácaná. Zhusta tróbí, že na začátku jsou nějaké vomlíkované tymple, ale co v nich je tajemství. Je konec dubna, zoncna rumpluje a mapa zelenožlutá, vím své, ale na betón to je až když kolem voblejzá Cholera alias Slepičí pérdél, pré že tam só. Tož supér, vóbec sa nebójim. První jde Piškót. Zas mám dobré první úsek, prostě fiškuse, které to dovalí s borcama. Druhé je Pakoš; řikám všechny kontroly a žádná velká krpa. Dovalil s dvěma bůrama. Je to marné, je to marné, je to marné. Fajrunk a smegám bóchat. Jednička, dvojka, valím augle po žižalách. Nic. Su rád... Trať to sméká z jedné strany mapy na druhú. Kritické postup na devítku, kde valím do berglu jako córák, a vidim před sebó pěškobus slávistu. Zdálky vypadá jako finišman naší extraliga sajdkáry a už si představuju, že je zraněné, čili áčko nic, čili céčko nic, čili já v lese úplně zbytečné, čili já tady na brněnské expedici úplně zbytečné. Dobré, byla to mix sajdkára. Pokračuju v taktice fixovat cesty a za žádnó cenu do žlutého. Patnáct (kókám po závodě férová farsta, vo tym žádná) nedá se nic dělat - pasekó. Na divácké už jsem betelně grogy, ale už jenom kósek a nikdo za mnó, stejně to jdu celé na sólovku. Cestó na dvacetdva, klíšťáci na mě. Finiš. Áčko ok, béčko ok, my ok, dvacet osm, takže celych osm bodů. Mišn splněna. 

Žít Brno.


* Cajzl = Pražák; zde míněno jako policajt
** San Diego = město v USA; slangově Pardubice

pondělí 20. dubna 2015

:: Hantec u chrchlí

V neděli po hókně v Rychnově se smegalo na společný sajdkáry do Brna. Tam, kde jezděj chrchle.

V bóráku nešlo durchčit, skrz brajgl ze všech stran. Zepředu mixna mezi rádiem a Hopnavigací, pravingstón od žabky Terezy šel kontinuální proud Sněžnýho muže Huga a zezadu pravidelné rytmus bušení akého bazmeku. Po příjezdu brajgl v bóráku nahradily burgle z nedaleké cílové bógny a vohulená mixna Linkink park a Abby.  

Centrum bylo betelně bulharské. Tympl velikosti buzerplacu na Strahově se zatravňovacé dlažbó. Čurina. 

Zoncna sice rumplovala, ale jinak byla velká kaltna. Upevnili jsme flígl a první úseky vymázly na bóchačku. Lyžník to dovalil betelně. Valíme augle, dvě minuty za Hopem. Je to špica fišál. Vo tym žádná. Míca v lese, takže voháknót. Protáhlé ciferník, v báglu elko stařeny. Čurina. Beru inkonginto černý triko. Dekové fusky ze včerejška na pastelky, betelně zavázat šlupky, hodit močku a voko na doběh. Cholera fóknul Mícovi. Vymáznul jsem bušit. Nabírám fajrunk. Za prvním berglem vykyblovaná krpa, právě seběhnutej bergl zase zpátky. Hakl krén. Na pětku se klepou bakšle. Nahoře bógna a valí se do šlicen. Od posedu, pohoda. Od šestnáctky furt do berglu. Dobruška zmatená, fókám jí a jdu na sólovku. Zpátky jdu bógnou jako córák. Před diváckou mně fóknul Šternberk, v pytli jsem grogy a na sběrku mě vyklepnul cajzl z Pragovky. Šestnáct. Body betelné, ale za patnáct dával Vask bakule, takhle je pětikvalt v tróbě.

I tak špicovej den. Za tejden zas. Žít Brno.


A na závěr si prosvištíme slovíška:

:: Sprint nad Kněžnou

V sobotu to nekončilo middlem, ale pokračovalo se do Rychnova na oblastní mistrák ve sprintu. Nejdřív jsme se rozehřáli v místní sympatický hospodě, proběhla nějaká kávička a šlo se do podloubí na nádvoří zámku, kde bylo centrum. Takhle má vypadat mokrá varianta ;-)

U samotnýho závodu se nabízí srovnání se sprintem, kterej tady proběhl před dvěma lety. Sice jsem tehdy nebyl, ale máme OB postupy, že... Tak myslím, že nebude úplně překvapivý, že tehdejší tratě včetně koncepce se mně zdají lepší (například centrum, který bylo u dnešní K13, umožňovalo aby součástí tratí byl i právě areál zámku, kde byla pěkná volba a terén tak víc pestřejší; a taky například tím, že i ty postupy byly víc vymazlený). Na druhou stranu, jestli na áčkách byla maximální kvalita a teď se například zvolilo atraktivnější centrum, tak to je v pořádku. Trať mě nijak neurazila, během závodu bylo co řešit, volby tam byly. A dokonce jsme to měli i s kulturním představením (mažoretky u K2). 

Takže zatímco middlu jsem dal pěknou, šťavnatou a zaslouženou čtyřku (dobrodošli - jako jednoduchej middle v tomhle terénu není "malej nedostatek"), tady to je za dvě a nemám s tím problém. Jinak všechno ostatní u obou závodů je taky na 2 (vše jak má být), kromě centra sprintu - 1 (pořadatel nabídl pro oblastní závod něco nadstandartního).        

sobota 18. dubna 2015

:: Middle, co měl bejt suprovej. Nebyl. Bohužel...

Potřetí během tří let v terénu mezi Rychnovem, Vamberkem a Slatinou nad Zdobnicí. Tentokrát 3.kolo VČP - middle.

Poprvé to byly dva celostátní štafetový závody, který byly myslím velmi povedený (abych nekecal, schválně jsem se teď podíval co jsem o tom tehdy psal do hodnocení - oba závody dobře vedený tratě, drobný poznámky ohledně vyrovnanosti farst, ale jinak to byly prkotiny).

Loni to byla klasika, o který jsem napsal tohle:
Začnu pozitivním - dobrá práce s rytmem. A výborně zásobený občerstvovačky. Ale - známá bolest - byly na cestách a ne na kontrolách.  
Že to byla klasika - asi v pořádku, terén se zdá, že nějaký volby umožňuje. Horší je, že tam nakonec (skoro) žádný nebyly. To je na klasice dost velká závada. Tady podle mě neobstojí argument - "to na kraják stačí".
Ano, 11-12 volba, ikdyž celkem jasná - zleva (ano, šel jsem blbě ;-) No a co dál? Řeč je o nějakých zásadnějších... Potíž je například v tom, že tam, kde by se dala udělat volba, tak kontrola byla strčená v hustníku (a ne za něj), takže odpadlo rozhodování rovně, zleva, zprava, ale chodilo se rovně... Celkově; nemám nic proti middlovým prvkům na klasice (hlavně když toho terén moc neumožňuje - tady umožňoval - a takový pasáže jsou ozvláštnění), ale nesmí být celá klasika middlem. Jako tady. Mimochodem, middle by tady byl suprovej.

No a teď teda ten middle, co měl bejt suprovej:
K1 - postup primitivní, trochu pečlivosti při dohledávce
K2 - to bylo vážně myšleno jako že se má chodit rovně??? takže obíhačka s nulovou mapovou náročností
K3 - dobře, middlovej postup; ale krátkej, takže nebyla velká šance někde ulítnout, navíc už v půlce postupu byl lampion vidět
K4 - po žlutým na cestu, tam se případně srovnat podle posedu, kolmo přes hustník a na jeho konci koukat doprava
K5 - postup jednoduchej, v místě kontroly sice jámy, ale mezi kupama, takže z dálky viditelný
K6 - křižovatka u rybníčka (ach jo...) / to může nachytat jenom Choleru ;-)
K7 - první pořádnej middlovej postup! sláva!
K8 - šikmo dolů, zelenej flek, potok ke kontrole na kraji hustníku (ach jo...)
K9 - aspoň něco k řešení - mikrovolba - oběhnout hustník nebo po průseku (trestuhodný vynechání rozbitýho terénu za půlkou postupu!!!); dohledávka obtížnosti H12
K10 - s přimhouřením oka


K11 - cesta, hustník vedle paseky (ach jo...)
K12 - vypadá z mapy těžká, ale po pasece dolů, hustníkem na potok, až skončí hustník, bude lampion...
Bylo opravdu nutný nás tahat do partie 9,10,11,12?
K13 - postup na volbu a těžká dohledávka; dobře
K14 - přimhouřím oko; nutná mezikontrola mezi 13 a 15
K15 - ultra těžká; ale spíš tím, že dohledávka byla na náhodu (jako prase...)
K16 - volba; dohledávka ale v obou případech z cesty, kontrola na kraji hustníku, ulítnout se dalo jenom minimálně
K17 - dobře, ikdyž zase příliš krátkej postup na zásadnější ulítnutí
K18 - to samý (přesto 16-18 nejsvětlejší bod na trati)
K19 - paseka a na ní jáma jako kráva se srázkem (ach jo...)
Tady už to skončilo úplně; všechno jenom transportní natahovaný postupy do cíle jako daň za zavedení tratí do oblasti 16-18.

Shrnutí:
Nizoučká mapová obtížnost H21A! Nepochopitelně zahozená příležitost v terénu, kde by se dal postavit fakt dobrej middle. Strašně by mě lákalo to tady postavit... 

PS: Kdyby měli Rychnováci pocit, že to je něco osobního, tak není. Middle na Včelným před 2(?) lety jsem velmi chválil, štafety tehdy docela taky (z dnešního pohledu velmi) a navíc mám k Rychnovu, resp. k jeho porodnici léta páně 1979 vztah velice, velice vřelý ;-)

PPS: Teď čtu, že "tratě se povedly, většina byla velmi zajímavá". To může být pravda, zahlídnul jsem třeba D21C a připadalo mně to lepší. H21A, podle mě, nebyla.

čtvrtek 16. dubna 2015

:: Už zase skáču přes kaluže

Teda ... přes potoky. Aneb středeční trénink SCM na Biřičce. Miloš by řekl potok sem, potok tam...


sobota 11. dubna 2015

:: Báb rýbičku...

... da klasiku do Radechový se dejede :-( Zatroledý jardí soustředědí da Vysočidě...

čtvrtek 9. dubna 2015

:: Velikonoční soustředění v 5 bodech

inspirace od Lenka Mechlová ;-) (hele teď to vidím... a já to tady schválně nechám; tomu se říká facebookový prznění češtiny...)

1. Nííííh. Uděláme huhulálááááá. Zase jsme se jeli přesvědčit, jestli vysočinskej sníh pere běhací boty dočista dočista... Pere. A díky smart místnůstce nazvané sušárna i suší. Příjemnej komfort nemít smrádek na pokoji. Ale první den jsem se nachytal, lépe řečeno nedomyslel. Na páteční odpolední trénink jsem si sice vzal na poslední chvíli hadry na druhý běhání (neb jsem roznášel a sbíral), ale už ne ponožtičky a botičky. A tak jsem si zavzpomínal na mladá léta a šel do mokrejch. Tak rychle ještě sběr kontrol nikdy nikde neproběhl...

Smart komůrka (foto od OTo)

2. Sobotní survival - první čtvrťhoďka takzvaně na zahřátí = pouze do kopce, následována bažinnou vložkou a od jedenáctky už se chodilo ve sněhovým koridoru skoro jenom po vrstevnici (Miloš z Vysočiny by řekl Traverz sem, Traverz tam). A protože mně Vrabec půjčil hodinky, tak víme, že jsem mu dal na hodině a půl trvající trati celou jednu vteřinu. Díky Vrabče ;-)

3. Zlatá sobota byla vystřídaná černočernou nedělí. Disk dopoledne při hromaďáku na Maštalích a disk odpoledne při štafetách. V obojím jsem samozřejmě nevinně. V prvním případě mě na šestnáctce zle oklamala Terezie Paclíková, která měla svoji kontrolu o 3,4 metry vedle. V druhým případě jsem věděl že se to stane, protože asi před patnácti lety jsem zřejmě něčím urazil Boha oddílových štafet a ten mě proklel. Takže při pohledu na naši papírově nejsilnější sestavu mně jich bylo upřímně líto... Skorelauf dobrý, první úsek dobrý, druhej úsek dobrý, na třetím úseku byl mladej (skoro nejlepší co tam Míra má) trochu dýl, ale vrátil se, takže snad taky dobrý a šel jsem na poslední úsek. Ten měl upravenou mapu (nějak zrcadlově) a ikdyž jsem nepochopil jak se v tom mám orientovat, tak se zhruba dalo vytušit, kde asi by ta kontrola mohla bejt. A tak přiběhnu k jedničce, píšu písmenko, ale (jak by řekl Čapoun) jejda, jejda, jejda! Tohle už mám v průkazce. A druhý taky. Třetí ne! Čtvrtý jo. Pátý ne. Hezký, tři špatný kontroly (a jak se ukázalo 2x mladej, 1x já - ta druhá - v tý mapě aby se prase vyznalo...). Takže kletba trvá.....

4. "Velikonoční informační soustředění". Jsem přesvědčenej, že nás sledujou ruský tajný služby a během soustředění nám napadly mediální oblast. Někde se zpráv (kdy se mám dostavit, kam se mám dostavit, co se tam bude dělat, a tyhle maličkosti) nedostávalo, někde chodil kobercovej nálet protichůdnejch...

5. Nová doba. S dítětem a autem získalo to soustředko tak ňák jinej punc...

Nejmladší Jedličková si oblíbila našeho Tuaréga (hrdý neústupný válečník)

pondělí 6. dubna 2015

:: Obvyklý komfort nepořádných závodníků byl narušen...

To je prosím věta z hodnocení našeho závodu v Osečku. Týká se sice organizace (a neochoty dohlašovat po uzávěrce termínu přihlášek), do čehož jsem nedělal a tento článek bude jinak o stavbě tratí, ale v rámci bulvární touhy po atraktivnosti nadpisu jsem ji takhle zneužil...

Takže; máme tu ohlasy na závod.
Samozřejmě pisatelé, kteří napsali něco hezkýho nebo hodnotitelé, kteří dali jedničku jsou bystří, inteligentní, sympatičtí, pozitivní lidé a mám je od teď intenzivně rád. Ti, co napsali nějakou ošklivost nebo si dovolili dokonce dát trojku, jsou beznadějní škarohlídi, skončili u mě a vůbec se divím, že je země nosí.... ;-)
(Snad je aspoň trochu patrný, že v podstatě nic, co tady píšu není myšlený smrtelně vážně. Stejně jako obrázek Sahary na plakátku snad nenabádal k tomu, vzít si sebou velblouda...)

Když už jsem na to narazil... Několik reakcí je ve smyslu "na to, jak o terénu předem mluvili to zas taková sláva nebyla". No tak samozřejmě, jak se psalo na webu - s určitou dávkou povolené a pochopitelné propagandy (to znamená přemrštění kladných prvků a zatajení negativních). Na druhou stranu si myslím, že termín "v Čechách ojedinělý terén" není vůbec mimo. Nejsem teda žádnej zvláštní znalec terénů, ale nejsem si jistej, jestli (aspoň) ve Východních Čechách nějaký duny máme. A jinak; terén sám o sobě svoje kvality rozhodně má. Kdyby ne, tak v hodnocení nedostane průměrnou známku 1.65, což z něj dělá objektivně nejkvalitnější složku tohoto závodu (mimochodem stavba tratí nejhorší...).

Mně se teda terén líbil moc. Ty duny samozřejmě zas taková hitparáda, která poskytne technicky maximálně náročné middlové postupy, nebyly. A proto se s nima nějakým způsobem pracovalo. Ale hlavně se mně líbila celková pestrost, což si myslím, že je vždy u každýho závodu dost podstatný (když celej závod běžíte v šutrech - třeba krásnejch - ono se to časem přece jen přejí...).

Zpět k ohlasům. Obecně - je dost složitý se dopátrat nějakých reakcí na oddílových webech nebo osobních stránkách. Ještě že máme to hodnocení. 28 hodnotitelů je dost slušná porce; navíc vzhledem k tomu, že to je pro vybraný lidi.

Tak se na ty komentáře můžeme podívat. Občas se objevuje výtka, že to bylo mapově jednodušší. No tak to se prosím podívejte na postupy jak u některých vypadá mapově jednoduchý závod (i v podání nejen nezkušených závodníků)...

Jinak děkuju Lešťovi, musím říct, že těch utracených kapříků nelituju... ;-)


Eda Šmehlík (H21A):
- moc se mi líbilo zvýšení náročnosti počtem cizích kontrol na ostatních objektech,např. K1, K8, K11, atd. Vůbec podle mě nevadilo, ze se pak na některý kontroly šlo po výměně mapy, naopak to třeba mohlo i zmátnout, protože to byly stejný objekty
- moc se mi líbilo vedeni trati, výměna v nejpěknější části teď s odstupem lepší řešení než bez ní a do Z části kde byli vetoši! celkově když koukám na stavbu tý tratě, tak jsi to vymetl strašně pěkně, ani bych v těch motanicích lepši řešení nenašel, i ten závěr kolem K28-30 jsem si moc užil
- výměna mapy skvělej obtížnej prvek navíc!, já se na to do tý doby nestihl připravit a musel se na pár sekund zastavit a zorientovat se, navíc hned na K19 chyba
- dlouhý postupy - na K8 velmi těžkej, i tím že na hraně svítily další kontroly, já se nachytal na ty vpravo..
K5 strašně zjednodušená tím krmelcem a potokem, vím že není kam jinam ji dát, mě napadá jen ten postup zkrátit a dát ji do ohybu potoka v zeleným za 1. velkou cestou - K6 by pak možná byla taky težší? strom by byl schovanej
K27 - kvůli ní to v podstatě píšu, přemýšlím jestli bylo nutný nas znovu tlačit do protisměrnýho postupu než K5, navíc i kontrola byla hned vedle tý kterou jsme měli předtím - prostor jsme znali, uvažuju jestli by nebylo vhodnější postup natlačit jakoby z K23 někam směrem na J až JV a pak nás poslat na volbu přes ty 3 JZ vedený paseky směrem ke K28? jestli je to pochopitelný.. :) část K26- K27 byl pro mě hodně bez nápadu a slabši místo, ale třeba to nešlo jinak řešit?
- a i ten čas 32 min byl nakonec akorát na tenhle teren, víc by bylo asi na úkor tratě..


Mrazák (H21A):
závody byly suprový - jak zázemí, tak les, tak tratě. Díky!!!

Kamenda (H21A):
Terén i trať super, závod se mi fakt líbil

Zuzka Jedličková (D21A - ms):
Trať D21A se mi líbila, myslím, že to všechno bylo hezky udělané. I když byly kontroly vidět, tak bylo fajn, že jich člověk viděl současně víc a tak to nebylo tak jednoduché.

Jak to vidí Béďa:
Pořadatelé avizovali, že terén je v Čechách ojedinělý. No to asi úplně pravda nebyla. Navíc vegetace nebyla právě nejzelenější a tak kontroly zdaleka dost svítily a tak to bylo velmi rychlé, vše se běhalo v podstatě rovně (asi o dva měsíce by byly ty závody v tomto terénu daleko zajímavější, otázkou je, jak by pak byla vysoká tráva v části lesa). Stavitel tratí se snažil vytáhnout z terénu co nejvíce (pro nejdelší tratě byla dokonce výměna mapy), v lese bylo velké množství kontrol, které především ty mladší a nejstarší měly trochu zmást, aby neběželi k tomu nejviditelnějšímu lampiónu. Tratě se líbily.

Sosna (H21C):
6 a půl kilometru v lese za 31 minut pro vítěze hlavní kategorie zařadí závod mezi nejrychlejší v roce. V lese to bylo hlavně o rychlosti a přesném azimutu. V malé části lesa se zvedal sem tam nějaký hrb. Tu část si pořadatel oblíbil, a tak nás tam prohnal kvůli tomu 2x. Jednou tam a jednou v protisměru nazpět. No nevím, jestli se tak staví ideální závod. Nás kdysi učili, že ne, ale dnešním trendům stavby už nerozumím. A tak jsem takticky registroval kódy kontrol, které na sebe závodníci pořvávali a zpátky už to byla jen taková paměťová ťukačka. Jen ta rychlost mi chyběla. Ale ze závodu jsem i tak odjížděl spokojen.

Dobruška (Lešťa - H21C)
Ovšem stavitel se nebál netradičních stavitelských praktik a některých mnohdy svazujících nepsaných pravidel, správně zhodnotil terén a připravil rychlé, navzdory bílému průhlednému lesu přesto mapově zajímavé tratě. Během závodu jsme navštívili několik druhů lesa, od absolutně čistého po podrostlý trávou stěžující běh, od plochého po členitý, taky sem tam na nějakou zelenou bylo třeba vyzrát. Dunu na SZ prostoru jsme prozkoumali velmi důkladně, zleva do prava tam a po výměně mapy zase zprava do leva zpátky, zde prostě bylo těžiště závodu, kde se daly udělat chyby. Překvapivě se ale chybovalo hned po startu, kdy po pár metrech na závodníky vykouklo hned několik lampionů, takže osvědčená metoda "Napálit směr a jít na lampion" najednou dost závodníků značně zdržovala, páč obejít je všechny bylo poměrně časově náročné. I já jsem cestou ke "svému" lampionu preventivně na dálku kontroloval čísla kontrol (ještě že měly stojany velká čísla i z boku).
Závod v podstatě splnil moje očekávání na jedničku. Kromě výborné mapy a tradičně skvělého zázemí se povedla stavba, je třeba také vypíchnout roznos, kdy se mi 2x stalo, že kontrola byla přilepená ke stromu nebo na objekt kontroly tak, že ani z 5ti metrů nebyl lampion vidět! Tak to má být, tady se ukáže, kdo je orienťák! Byl to moc hezký závod!


(1 - VRL7452 - Helena Randáková)
Sice bych nemusela mít výměnu mapy -D21C, ale bylo to něco neobvyklého a hodnotím to kladně. 

(1 - STH7351 - Kateřina Kalenská)
Zajímavá a pestrá stavba trati.  

(1 - NPA9051 - Monika Šmidrkalová)
D21C-hezká trať, ozvláštněná výměnou mapy  

(2 - LTU8451 - Jana Ulahelová)
Závod byl velice rychlý, hodně kontrol viditělných z dálky, proto u mnohých kategorií mohly být tratě delší. Jinak se líbilo, fakt pěkný midlík.  

(2 - BRU7152 - Alena Rusinova)
Kat. D35D OK, kat. H16C měla závod málo náročný.  

(2 - TYN6901 - Pavel Šišma)
tratě orientačně jednodušší, na začátek sezóny pěkné "proběhnutí"  

(2 - ZAM4701 - Josef šponar)
Náročnost odpovídala charakteru terénu a porostů. Z důvodu nedostatku výraznějších orientačních bodů bylo nutné jít na azimut a to mohlo některým závodníkům dělat problémy při dohledání kontroly.  

(2 - LTU6301 - Pavel Petržela)
H45C v pořádku, i žákovské tratě se mi líbily  

(2 - LPU8402 - Adam Zitka)
Stavba odpovídala požadavkům krátké trati. Dobré využití zajímavých částí terénu.  

(2 - LPU6901 - Petr Fencl)
plus: snaha o maximální využití zajímavé části prostoru (neobvyklé, ale vhodné použití dvou cílů)
minus: tratě s výměnou mapy probíhaly dvakrát stejným prostorem (podobné postupy v protisměru), přitom další zajímavá část prostoru zůstala nevyužita 

(2 - VRL7702 - Vlastimil Polák)
velmi pěkné, H21C super, akorát naprosto zbytečné dvě mapy (nevyužitá část zajímavého prostoru), u linie díky dobré viditelnosti trochu matoucí fáborky  
dobře zvolené dva cíle (kratší tratě by se do nejzajímavějšího skoro nepodívaly)  

(2 - LPU5401 - Petr Klimpl)
Stavitel se snažil využít co nejvíce terénu - dobré. Úlohu měl ale obtížnější díky "nezelenému" lesu. Trochu mě zklamaly tratě pro H14C a D14C - ty byly velmi jednoduché (mohly jít i do toho pěkného prostůrku).  

(2 - LTU6501 - Pavel Hanuš)
charakter middle, hodně kontrol blízko sebe, v pořádku
zbytečně 2 cíle, i veteráni by doběhli na shromko  

(2 - CHC7251 - Lenka Křivdová)
Tratě pěkné, časté změny směru tak, jak u KT má být. Trochu obtížnější se mi zdály tratě u dětí - D12 - první kontrola v lese plném průseků bez jiného záchytného bodu.  

(3 - NPA5351 - Jiřina Kalibánová)
Příliš mnoho kontrol na dohled na začátku dětských tratí.  

(3 - SRK7001 - Martin Locker)
Některé kategorie dobré. U některých nebyla využita "nejzajímavější" členitá část (např. H18C - "jen" tam a zpět, H14C - jen na rovinaté části). Podle avíza jsem čekal trochu více.  

(3 - TYN8502 - Zdeněk Nymsa)
vše tak jak má být, střídání krátkých úseků s delšími postupy,- v některých místech hodně kontrol po kupě a všechny viditelné z dálky, váhal jsem která je ta má  

(3 - SRK7373 - Ivana Filipová)
Nedodržení směrných časů, umístění kontroly 111 vzhledem ke klasifikaci porostů 


Oddílové weby:
Kamenice:
Les byl zajímavý a náročný na pozornost. Kdo běžel na risk (tam někam) – většinou byl potrestán.

Kladno:
Jinak terén parádní, ale trochu zrádný, zejm. hned za startem se ztraceným špatně hledalo - hustá síť na sebe kolmých průseků v jinak naprosto "bílém" lese nedávala velkou šanci se v případě ztráty najít. Navíc na každé křižovatce lampion s kontrolou - takovou hustotu kontrol jsme už dlouho nezažili!

Choceň:
Běhalo se většinou rovně, pro zpestření bylo hlavně zpočátku víc kontrol blízko sebe, což některé závodníky zmátlo.

Vrchlabí:
Mapově nebyl závod příliš náročný, stačilo zvládnout azimut a nenechat se rozhodit drobnými nepřesnostmi mapy. Zajímavější by byl závod o měsíc později, až se vše zazelená.

Trutnov:
Závodní prostor byl neobvyklý. Rovinatý s hustou sítí průseků, v části s terénními detaily – kupky, prohlubně s pískovým podkladem, který za ty roky zakryl les. I když hodně kontrol bylo patrných z dálky, ne vždy to byla ta, kterou zrovna člověk potřeboval… Bylo třeba důkladně hlídat mapu, směr a ještě běžet rychle

Nová Paka:
Byly to hodně rychlé závody, v lese byla spousta kontrol a bylo třeba si dávat pozor na správné kódy.